vaktvåld
Foto: Sydsvenskan/TT

Vad motiverar våld mot barn?

"Man behandlar alla lika, oavsett ålder"
7:49 min

Sadism, sa en inringare. Korrekt ingripande, tyckte en annan. Händelsen där en vakt hårdfört brottar ner en nioåring på Malmö centralstation har väckt stort ogillande och orsakat debatt. Vad kan egentligen ses som befogat våld?

Vad tycker du? Hur mycket våld kan exempelvis en vakt använda mot barn? Kan det alls rättfärdigas?
(Notera att vi här inte diskuterar detta ingripande specifikt. Vaktens och nioåringens respektive beteende anses ligga utanför ämnet.)

– Det är förfärligt. En stor vuxen karl sätter sig på ett litet barn och dunkar huvudet i cementplattorna. Väck med sådana sadister, säger Gullan Persson i Ring P1.

– Vakten vet inte att den här killen är nio år. Jag har ingripit mor personer som sett ut att vara 17, 18 år, och de har varit 12, 13 istället. Och jag har gripit åttaåringar som dragit kniv mot mig, säger Daniel Edström som själv har arbetat som ordningsvakt.

Somliga hörde av sig till programmet och medade att vissa barn behöver "läxas upp". Men det handlar det inte alls om, säger Daniel Edström.

– Nä, det tycker jag är fel. Det handlar om ett ingripande för att stävja ett lagbrott eller en ordningsstörning. Då ingriper jag och då ska jag använda så mycket våld som situationen kräver.

Utan att kommentera just detta fall, vad tycker du om våld i samband med ingripande mot barn?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".