Jan Björklunf, Gustav Fridolin och Lena Hallengren på presskonferens om betyg. Foto:Jessica Gow/TT
Jan Björklunf, Gustav Fridolin och Lena Hallengren på presskonferens om betyg. Foto:Jessica Gow/TT

Bra att testa betyg i årskurs 4?

"Vi hade betyg hela tiden. Och det gick ju bra"
10 min

Regeringen och Alliansen har kommit överens om att inför betyg från årskurs 4 på försök. Detta ska testas i 100 skolor, som själva får bestämma om de vill delta i projektet eller inte. Onödigt, tycker somliga. Och åsikterna om betyg i tidigare åldrar går isär.

Vad tycker du? Är det bra att utreda? Eller tycker du tioåringarna blir försökskaniner? Har du en helt annan lösning? Kommentera!

Regeringen och Alliansen har kommit fram till en kompromiss i frågan om betyg i tidigare åldrar. Den går ut på att betyg från årskurs fyra ska testas i 100 frivilliga skolor. Resultaten ska senare utvärderas och ge politikerna underlag till framtida beslut.

– Alla i skolan vet vilka som behöver extra hjälp. De behöver inte få en summativ bedömning, säger läraren Mattias Pettersson i Ring P1.

– Det kommer inte att gynna någon tioåringar får skrivet ett "F" på ett papper. Det den här tioåringen behöver är att få en kompetent och engagerad lärare, säger han.

Åldern för när man får betyg för första gången har gått lite upp och ner genom åren. En annan som ringde till programmet tycker inte att betyg från tidig ålder skadar.

– Jag tycker frågan är oroligt löjlig. Jag började i skolan höstterminen 1934 och redan till jul fick vi betyg. Så vi hade betyg hela tiden. Och det gick ju bra, vad är det för fel på det? frågar sig Nils Mölleby.

Tänk om du fått underkänt då. Hur tror du att du känt då?

– När jag gick i realskolan hade jag BC i engelska (underkänt). Men då fick man plugga upp sig, säger Nils Mölleby.

En annan som ringde programmet påpekade att i andra länder har man betyg från tidig ålder.

– Jag har mina barnbarn i Frankrike. De har betyg från första klass, säger Peter Khadar.

– Tyskland, Frankrike, Italien,  England.. Jag förstår inte. Har alla andra fel och Sverige har rätt? Plågar alla andra sina barn med betyg?

Vad tycker du? Kommentera!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".