Textilarbetare i Vietnam. Foto: Richard Vogel, TT
Textilarbetare i Vietnam. Foto: Richard Vogel, TT

Vilket ansvar har svenska företag utomlands?

P1-programmet Kaliber har i Indien granskat fabriker som flera svenska företag köper produkter från utan att kontrollera arbetsmiljön - eller i värsta fall strunta i det. Vi som konsumenter i Sverige handlar varor från hela världen tillverkade för svenska företag, men vad vet vi om produkternas tillverkning? Och arbetsmiljön för människorna som jobbar i fabrikerna? Var ligger ansvaret?
 
Vad tycker du?

I radioinslaget från programmet Kaliber i P1 besöker man en fabrik i Indien där svensk ridutrustning tillverkas. Arbetarna på fabriken hanterar massvis av kemikalier, utan skyddsutrustning.

Svenska företag är aktiva i många länder runt om i världen och tillverkningsindustrin i bland annat Asien levererar varor på löpande band. Men hur ser arbetsmiljön ut för de anställda? Och vem tar ansvaret för drägliga förhållanden? Vad tycker du om detta? Tyck till! 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista