Ska partimedlemmarna rösta fram partiledaren?

6:34 min

Förtroendet för politikerna dalar och partiernas medlemmar flyr. Är mer interndemokrati med framröstade partiledare lösningen? Vad tror du?

Tyck till!

 

I onsdagens ring P1 ringde Kjell Tingvall in för att prata om Fredrik Reinfeldts avgångsvederlag och hur det påverkar bilden av politiker. Politikerföraktet blir enligt Kjell allt större och förtroendet för riksdag och regering dalar enligt SIFO:s förtroendebarometer 2015.

På DN debatt har Magnus Hagevi och Karl Loxbo, docenter i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö i dag publicerat en artikel med titeln ”Låt partimedlemmarna rösta om ny partiledare”.
”De politiska partierna har förlorat medlemmar sedan 80-talet och de kvarvarande går i allt större utsträckning i otakt med partiernas väljare. Botemedlet är att göra medlemskap mer attraktivt för stora grupper genom ökad interndemokrati. Låt medlemmarna välja ordförande i direkta val” Skriver de bland annat.

Har avståndet mellan partierna och dess medlemmar ökat? Vad innebär det för förtroendet för våra politiker? Kan omröstning av partiledare locka tillbaka väljarna att bli medlemmar igen? Vad tror du? Tyck till!