Landskapsforskare och mikrobiolog belönas

Karna Lidmar-Bergström, professor emerita i naturgeografi vid Stockholms universtet, och Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet, får Björkénska priset 2006.

Björkénska priset är ett av Uppsala universitets största vetenskapliga pris och delas ut till person som ’utan afseende på yrke eller samhällsställning såsom en belöning på framstående forskning eller sådan på vetenskaplig grund hvilande arbeten’.

Karna Lidmar-Bergström är professor emerita i naturgeografi vid Stockholms universitet. Hennes forskning är central inom landskapsbeskrivning och fokuseras på landskapsutveckling i olika tidsperspektiv och skalor.

Lidmar-Bergström har undersökt gamla landytor som varit täckta av sediment och visat att många landformer måste anses som mycket gamla. Hon har särskilt uppvärderat den tidigare underskattade betydelsen av vittring.

Thomas Nyström är professor i mikrobiologi vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet. Hans forskning handlar om cellers åldrandeprocesser i modellsystem som bakterien Escherichia coli och jästsvampen Saccharomyces cerevisiae. Nyström har visat att syreradikaler från oxidativa reaktioner i cellen spelar en stor roll för cellens åldrande. I forskningen används också lasermikroskopi för att identifiera och följa skadade proteiner, och för att studera hur cellen hanterar uppkomna proteinskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".