Max en kilometer till postlådan

Närmare till postlådan i Årböle

I Årböle i Tierps kommun råder jubel i dag. Åtminstone en delseger har vunnits i kampen för hur långt avstånd posten får ha mellan de boende och deras postlådor. Efter att ha utrett saken föreslår nu post- och telestyrelsen att ingen i Sverige ska behöva ha mer än en kilometer till postlådan.

- WOW, det är ju fantastiskt! Äntligen! Är det sant! Mary-Anne Olarsbo i Årböle är minst sagt lycklig över post- och telestyrelsens beslut i dag.

De boende i Årböle vägrade att gå med på att posten skulle flytta postlådorna längre från deras hem.  För Mary-Anne Olarsbo skulle det bli två kilometer och för en annan av de boende tre kilometer. Då de vägrade svarade posten med att låta de boende hämta sin post i Skärplinge, två mil från Årböle.

Under ett års tid har den kampen pågått och rönt uppmärksamhet över hela landet, och till slut tillsatte den förra regeringen en utredning, som post- och telestyrelsen nu är klar med. Förslaget är alltså att ingen ska behöva ha längre än en kilometer till postlådan. Däremot kan en följd bli att de som bor längst bort inte kan få posten alla dagar i veckan, något som Mary-Anne Olarsbo tycker är acceptabelt. En av dem som engagerat sig i frågan är centerpartisten Rigmor Stenmark, hon tror att förslaget har goda chanser att gå igenom i den nya regeringen. Även fokpartiets nye partisekreterare Erik Ullenhag från Uppsala har tidigare tagit ställning för Årböleborna och talat om att de mött ”en maktens arrogans”. I Årböle är det i alla fall ett halvt segerjubel i dag.

- Är det så att man beslutar det här då är det ju champagneflaskan fram, säger Mary-Anne Olarsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista