Unik orkester läggs ned

De förståndshandikappades egna musikverksamhet i Uppsala - Esters orkester, ska läggas ned. Orsaken är oenighet mellan Uppsala kommun och Arbetarnas bildningförbund ABF om hur orkestern ska finansieras.

Beskedet har orsakat stor besvikelse bland medlemmarna i orkestern. En av dem är Emma Pettersson.

- Jag vet inte vad jag skulle göra då om det skulle sluta med Esters, det skulle gå åt skogen, säger Emma Pettersson

Ja musikverksamheten Esters orkester har funnits sen sjuttiotalet i Uppsala och består av både unga och vuxna medlemmar som är förståndshandikappade. Orkestern har deltagit både på festivaler och har synts på TV. Och den här verksamheten har alltså ABF:s styrelse i Uppsala beslutat att lägga ner.

Lokaler har redan sagts upp och de assistenter som arbetat med orkestern är nu utan jobb. Agneta Monie är ombudsman på ABF och hon menar att kommunens nedskärningar och oviljan bland orkesterns medlemmar att betala en årsavgift är orsaken till att Esters orkester nu måste läggas ner.

- Esters orkester är en utav studiecirklarna inom den här verksamheten som tyvärr nu drabbas otroligt hårt sedan kommunen och kulturnämnden tog ett nytt bidragssytem och drog ner bidraget det här året, säger Agneta Monie.

Men kommunen anser att det som kallas nedskärningar i själva verket handlar om en större frihet för studieförbunden att själva prioritera inom sin verksamhet och att resurserna i det stora hela inte har blivit mindre.

Agneta Monie igen:

- Prioriteringar det är ju naturligtvis allting vi gör men det här är också en stark markering att vi kan inte göra verksamhet som inte går runt eftersom vi har ett totalt vårdnadsansvar för ABF, vi kan ju inte göra förluster från år till år, utan den här verksamheten måste gå ihop, säger Agneta Monie.

kontakta reportern

erik.persson@sr.se

ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".