Mer pengar till gymnasiefriskolor

Gymnasiefriskolorna i Uppsala kommer att få mer pengar nästa år. Den tillträdande borgerliga majoriteten tänker ta bort ett avdrag på 1,5% som hittills gjorts på friskolornas anslag från kommunen.

Folkpartisten Mohammad Hassan är vice ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

- Det är en principsak varför ska man straffa friskolor och elever på friskolor, att behandla alla lika oavsett huvudman det är viktigt, säger Mohammad Hassan.

De friskolegymnasier som finns i Uppsala får idag lite mindre pengar än de kommunala gymnasierna per elev

Om man utgår från vad en plats på ett visst program kostar så har kommunen sedan dragit av 1,5% innan de betalat ut till friskolorna.Argumentet har varit att friskolorna kan säga nej till elever de inte vill ha, till exempel för att en klass är full. Kommunens skolor måste däremot ta emot alla.

De borgerliga partierna kommer nästa år att ta bort avdraget från friskolornas budget. Men de kommunala skolorna ska int efår mindre än idag. Ett argument för att ändra nu är enligt Mohammas Hassan att antalet elever i gymnasiet kommer att minska och att det därför inte blir så svårt att ordna plats till alla. Socialdemokraten Ulrik Wärnsberg som är ordförande i utbildnings- och arbetsmarkandsnämnden idag tycker inte om ändringen - de kommunala skolorna behöver ändå ha en beredskap för om fler flyttar in, eller friskolor går omkull, menar han. Folkpartisten Mohammad Hassan håller inte med.

- Det argumentet kan jag inte köpa längre hade det varit så att alla inte får plats då hade vi övervägt att hitta en annan lösning, men som det ser ut idag kommer alla elever att få plats, säger Mohammad Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".