Brister i ungdomars arbetsmiljö

Mer än var fjärde arbetsgivare i Uppland har brister i arbetsmiljön när det gäller unga arbetstagare mellan 16 och 24 år. Arbetsmiljöverket har besökt företag inom restaurangbranchen, bilverkstäder, gruppboenden och detaljhandeln.

Enligt arbetsmiljöinspektör Tom Risvall finns det mycket att tänka på för arbetsgivare som har ungdomar i personalen.

- Man ska välja ungdomars arbetsuppgifter med omsorg. När det gäller minderåriga ska de inte sitta i kassan, då det finns risk för våld och hot.

Arbetsmiljöverket har besökt ett 60-tal arbetsplatser runt om i Uppland, där det finns anställda som är mellan 16 och 24 år.

Och mer än var fjärde arbetsplats, alltså drygt 25 procent, har fått krav på förbättringar. Framförallt handlar det om att ungdomar får för dålig introduktion när de börjar på ett jobb och att det finns brister i informationen om hur man arbetar ergonomiskt riktigt och därmed minskar risken för belastningsskador.

Ett annat problem på arbetsplatserna är att det slarvas med de skriftliga rutinerna.

- Är man fler än tio personer på en arbetsplats så ska rutinerna vara skiftligt dokumenterade, säger arbetsmiljöinspektör Tom Risvall.

Per-Henrik Johansson
per-henrik.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista