I dag avslöjas kommunalråden

Det viskas om att folkpartiets Karolina Hilding blir skolkommunalråd. Den nya ledningen för Uppsala kommun har varit hemlig med vilka som får uppdragen. I dag klockan tio får vi veta.

Det har varit tyst från den innersta kärnan bland de blivande borgerliga kommunalråden i Uppsala kommun - de vill överraska på samma sätt som när en regering presenteras. Det här har lett till många spekulationer, både bland journalister och andra politiker.

Klockan tio i dag får vi veta, men det som redan är klart är att moderaten Gunnar Hedberg blir kommunstyrelsens ordförande och finanskommunalråd. Enligt flera politiker högt upp i partierna, som säger att de vet, så kommer de fyra borgerliga partierna att ha sex kommunalråd - men inte alla på heltid.

När det gäller vilka ansvarsområden kommualråden ska ha har förhandlingarna handlat om att alla partier vill ha hand om den fråga deras kommunalråd brinner för. Men också den fråga som de kan vinna nästa val på. Flera personer säger till Upplandsnytt att folkpartiets Karolina Hilding får det område hon suktat efter och blivit skolkommualråd och att centerns Lars O Ericsson får hand om omsorgsfrågor, bland annat äldre. Men det finns också rykten om att kristdemokraten Gustaf von Essen velat ha äldrefrågorna på sitt bord.

De nya kommunalråden presenterar i dag också sin budget för nästa år. Det alliansen tidigare sagt är att vi kan vänta oss sänkt skatt, tjugo kronor mer i månaden för den som tjänar tjugo tusen. Mer pengar till de små barnen i skolan och till äldreomsorgen och mindre till busstrafiken än de rödgröna hade klubbat i sin budget, istället ska busspriserna höjas.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".