Vanligt med hot mot psykologer

Två av tre psykologer har någon gång känt sig rädda på jobbet och 40 procent uppger att de blivit hotade. Det här framgår av en rapport som Sveriges Psykologförbund presenterar i dag.

I augusti i år mördades en psykolog i Halmstad av sin patient. Det var efter det som Sveriges Psykologförbund skickade ut en enkät för att kartlägga hot och våld mot psykologer.

Enkäten skickades till drygt 900 medlemmar, varav 61 procent har svarat. Av dem har två av tre känt sig rädda då de jobbat någon gång och nära hälften har någon gång känt sig hotade i sitt arbete.

Enligt Ann-Sofie Hansson, som är psykolog på ett behandlingshem i Uppsala och dessutom föreläser om hot och våld, är dessa siffror på inget sätt förvånande.

- Det här med hot och våld är en del av vårt arbete. Vi ska absolut inte acceptera att det är så, men vi måste vara medvetna om det.

Vidare tror Ann-Sofie Hansson att det är viktigt att man tidigt etablerar ett förtroende mellan psykolog och patient, och att man inte ska vara rädd för att berätta vilka regler som gäller.

- Jag förklarar för patienten att det är helt okej att få bli arg och att han eller hon får skrika. Men det är vissa saker som inte är okej. Hot, skadegörelse eller ett handlande som skulle skada patienten eller mig är inte okej och det förklarar jag också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".