Alliansens budget i Uppsala presenterad

Om drygt en vecka tar den borgerliga alliansen över styret i Uppsala kommun, och i dag presenterade alliansen sin budget för nästa år. Bland annat utlovas stora satsningar inom äldreomsorgen.

Alliansen utlovar 128 nya platser i äldreomsorgen under mandatperioden. Ett annat inslag i budgeten är en skatte-sänkning på 10 öre nästa år, med fortsatt sänkning de kommande åren. Dessutom läggs 15 miljoner extra på grundskolan, som framför allt ska gå till de yngre barnen, säger Karolina Hilding, kommunalråd för folkpartiet.

-Vi ska återinföra kunskapsskolan så att man redan från tidig ålder kan tillgodogöra sig de medel man behöver för att kunna inhämta kunskap i skolan. 

För idrottsföreningar sänks hyrorna av kommunens lokaler med nästan hälften. Och Studenternas idrottsplats måste rustas upp, inte minst med tanke på Sirius fotbollsavancemang till superettan.

-Det måste till vissa åtgärder inför nästa år. När det gäller om- och tillbyggnad av Studenternas vill vi samverka med näringslivet och föreningslivet, säger Lars O Ericsson, centerpartiet.

Men vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau menar att alliansen satsar för lite på Studenternas.

-De saknar minst 60 miljoner i sin budget för att klara av det. Och det gör att vi riskerar att förlora finalerna i bandy-SM.

Vänsterpartiet menar också att det är ett löftesbrott att alliansen öppnar för omvandling av hyresrätter till bostadsrätter, men de borgerliga tillbakavisar att det skulle vara ett löftesbrott och säger att det de lovat är att Uppsalahem inte ska säljas ut.