EU-satsning på innovation

Det ska bli mer pengar till innovation och entreprenörskap i Uppsala län under dom kommande sex åren. Pengarna som kommer från EU innebär en utvidgad satsning på utveckling och tillväxt i regionen.

Det handlar om hela 730 miljoner kronor i EU-stöd som är tänkta att fördelas på fem län i östra mellansverige, hur mycket av dom pengarna som går till just Uppsala län beror främst på hur många projekt som kommer till stånd inom länet.

Utformningen av programmet presenterades idag för näringsministern Maud Olofsson. Efter att regeringen godkänt förslaget återstår ett godkännande i EU-kommisionen.

Pengarna kommer inte att enskilt att stödja innovationsprojekt och entreprenörskap utan ska kunna användas tillsammans med satsningar från till exempel universitetet, kommunen eller länsstyrelsen.

Uppsalas länsråd Leif Byman, säger i ett pressmeddelande att det kan handla om ungefär 20 miljoner kronor om året som kommer gå till olika utvecklingssatsningar i Uppsala län.

Enligt regionförbundet som samordnar EU-programmet är också en del av de 730 miljoner kronorna tänkta till att skapa en mer samordnad kollektivtrafik mellan länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".