Tuffa besked väntar flera fastighetsägare

Det finns över 3 000 potentiellt förorenade områden i länet. Det konstaterar Länsstyrelsen efter att man gjort en omfattande kartläggning. Den här veckan får ett par tusen fastighetsägare brevledes besked om att just deras mark kan vara förorenad.

Helena Andersson som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen är på det klara med att många kommer att bli upprörda:

- En tänkbar reaktion är att man blir orolig när man får ett brev där det står att fastigheten kan vara förorenad. Men vi vill verkligen trycka på att det här inte på något sätt innebär att den här fastigheten är förorenad, säger Helena Andersson.

Omkring 2 000 fastighetsägare runt om i länet får i veckan ett brev från länsstyrelsen som berättar att just deras mark riskerar att vara förorenad.

Kartläggningen är omfattande och här i länet har man bland annat använt sig av telefonkataloger redan från början av 1900-talet. En majoritet av de områden som riskerar att vara förorenade finns i länets tätorter, där det har funnits industrier, sågverk, verkstäder och liknande verksamheter.

Stora delar av centrala Uppsala var fram till 1960-talet industriområde å bland annat låg här tvålfabriken Gahns som hade omkring 500 anställda. Med detta i åtanke tycker Helen Andersson inte att det är speciellt märkligt att så många områden listats.

Skulle det visa sig att området de fakto är förorenat kan det bli dyrt för den enskilde fastighetsägaren. Den som köpt en fastighet efter den 1 januari 1999 kan nämligen bli ansvarig för saneringen.

Om man blir orolig vad ska man göra?

- Då ska man kontakta oss på länsstyrelsen vi skriver i det här brevet att man gärna får vända sig till oss om man har frågor och funderingar, Helena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".