Trafikkaos och strömlöst i Uppland

Det har varit en dramatisk och problemfylld dag för många upplänningar idag. Tiotusental hushåll har varit utan ström och telefon, men det har också varit en dag fylld av dikeskörningar, inställda busslinjer, stillastående tåg och skadade sommarstugor. Allt beror förstås på snöovädret som sedan i natt cirkulerat över mellansverige. 

Som mest var än 34 000 hushåll i Uppsala län utan telefon och närmare 18 000 hushåll saknade el. Det gällde framförallt boende i Tierp och Östhammars kommuner. Fortfarande sent på onsdagkvällen saknade många ström eller telefon.
Den kraftiga blåsten har gjort att mängder av träd blåst omkull och orsakat en hel del materiella skador. T ex enbart på Ängsfjärden på Söderön utanför Öregrund, fick omkring 15 sommarstugor sina tak skadade av nedfallna träd. 
Annars var det i trafiken som ovädret märktes mest. På eftermiddagen inträffade minst sex trafikolyckor med personskador, bl a i Faringe, Tillinge och Grillby. 

Ansvariga på Vägverket säger till Upplandsnytt att man varit ute och saltat på de flesta ställen, men att blåsten gjort att saltet inte fäst. 
Kollektivtrafiken i länet hade stora problem under morgonen och förmiddagen. Vid tvåtiden gick dock Upptåget någorlunda enligt tidtabell på sträckan Tierp - Upplands Väsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".