Skolverket kritiserar Uppsalas skolor

Flera brister i Uppsalas grundskolor påpekas i en ny rapport från Skolverket. Bland annat skiljer sig kvalitén för mycket mellan olika skolor och alltför ofta så har skolorna inte klart för sig vilka mål som finns för verksamheten.

Pia-Lotta Sahlström är enhetschef på Skolverket och hon tycker att kontrollen av verksamheten på en del skolor är för dålig.

  - Varje skola ska varje år skriva en kvalitetsredovisning. Där ska man kunna se en redogörelse över det kvalitetsarbete som bedrivs på skolan men det saknas uppgifter kring detta. Vi kan inte se det i kvalitetsredovisningen, säger Pia-Lotta Sahlström.

Skolverket har besökt samtliga grundskolor i Uppsala kommun, och mycket är bra, framhåller verket, men menar också att det är stora skillnader mellan de olika skolorna.

Varför det är så kan varken Skolverket eller kommunens ledande skolpolitiker förklara. Moderaten Cecilia Forss menar att rapporten stödjer hennes farhågor under senare år.

- Jag har i alla år varit kritiskt till att kunskap inte har varit ett prioriterat område för barn och ungdomsnämnden att följa upp. Det har inte varit någon uppföljning och analys, men om man inte ens vetat vilka mål man ska uppnå så har det faktiskt varit sämre än jag trott, det säger Cecilia Forss (m), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista