Klart med nytt styre i Östhammar

Efter alla turer om vilka som ska styra i Östhammarspolitiken är det nu klart att det blir borgerligt styre dom närmaste fyra åren.

Det har varit många turer om vilka som ska bilda majoritet i Östhammar efter valet. För det blev lite av ett politiskt dödläge, 24-24 i mandat mellan dom både blocken, sen Sverigedemokraterna fått ett tomt mandat eftersom dom inte hade nåt giltigt namn på sina vallistor. I det läget sattes förhandlingar i gång mellan dom fem borgerliga partierna och miljöpartiet, men dom förhandlingarna avbröts med buller och bång för 1,5 vecka sen, då tre av småpartierna tågade ut från förhandlingsrummet i vredesmod över det dom uppfattade som ett skambud från moderaterna och centern. Relationen mellan flera av dom sex partierna var i det läget så infekterad att det ansågs svårt att hitta framkomstmöjligheter, och i det läget satt socialdemokraterna plötsligt i vinnarsätet, och en rad partier hörde av sig till socialdemokraterna och erbjöd sig att samarbeta. Men till slut återupptogs kontakterna på den borgerliga sidan och nattmanglingar hölls natten till i går och det visade sig att det trots allt gick att nå en överenskommelse. I dag kommer det nya styret att presenteras på en presskonferens, det är moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna, folkpartiet, det lokala partiet borgerligt alternativ och med största sannolikhet också miljöpartiet. Och därmed har Östhammar fått ett nytt styre, med mindre än en veckas marginal till kommunfullmäktige på tisdag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".