Lätt för unga att få tag på olaglig sprit

Många ungdomar köper smuggelsprit

En tredjedel av Uppsalas ungdomar har köpt olaglig smuggelsprit under det senaste året, det visar en undersökning som Alkoholkommittén beställt.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1600 ungdomar i fem län som alla är mellan 16 och 19 år gamla.

I Uppsala län har man pratat med ungdomar i Uppsala, Enköping och Östhammar. Värst var det i Enköping där 4 av 10 hade köpt smuggelsprit medan det i Uppsala och Östhammar bara var drygt 3 av 10 ungdomar som köpt smuggelsprit.

Kenneth Olsson är narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen och han är inte förvånad över att det tycks vara så lätt att få tag på spriten.

- Den senaste tiden har tipsen om smuggelsprit ökat. För en bra tag sedan gjorde vi ett stort beslag och då minskade det, men nu ökar det igen, säger Kenneth Olsson på Uppsalapolisen.  

Enligt undersökningen så köper ungdomarna smuggelspriten i bostäder, garage eller bilar men 16 procent av Uppsalaungdomarna har också handlat sprit i närbutiker och kiosker.

- Det är nog inte omöjligt. En gång i tiden hade vi en butik i Uppsala som sålde heroin, så varför skulle inte spritförsäljning förekomma, frågar sig Kenneth Olsson på Uppsalapolisen, som också berättar att polisen gjort flera spritbeslag i butiker. 

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se
Emma Englund
emma.englund@sr.se
Christer Forsberg
christer.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista