Dramatik bakom Östhammars nya styre

I dag presenterades Östhammars kommuns nya politiska styre, bestående av fem borgerliga partier och miljöpartiet. Men det var stor dramatik bakom kulisserna innan den nya majoriteten kom överens.

Det var bara några timmar ifrån att det i stället hade blivit socialdemokratiskt styre tillsammans med nåt borgerligt parti, berättar moderaternas Reinhold Delwall. Så små var alltså marginalerna för vilket styre som Östhammar ska få de närmaste fyra åren.

Förhandlingarna mellan de sex partierna som nu bildar styre bröt samman för en och en halv vecka sen, och i stället erbjöd sig flera borgerliga partier att samarbeta med socialdemokraterna.

Men nya trevare togs på den borgerliga sidan, och i tisdags eftermiddag träffades de fyra småpartierna och centern och moderaterna. Det blev en nattmangling som avslutades fram på småtimmarna och ledde till det styre som i dag presenterades. En som hade stor betydelse för att partierna kunde enas var Ann-Katrin Malmström i det lokala partiet borgerligt alternativ.

- Vi hade samtalat med samtliga partier över telefon, för att höra om det fanns någon glänta på dörren. Nu gick det här lite snabbare än vi hade räknat med. Men det berodde på att förhandlingsläget mellan socialdemokraterna och vissa borgerliga partier hade kommit så långt.

Hade inte uppgörelsen nåtts skulle socialdemokraterna sannolikt bildat majoritet tillsammans med antingen centern eller moderaterna eller med båda.

Småpartierna har inte fått så mycket mer än i de förhandlingar som havererade. Centern och moderaterna tar fortfarande alla ordförandeposter i nämnderna. Men småpartierna har fått en del poster som förste vice ordförande i nämnderna, och både folkpartiet och miljöpartiet har fått ordinarie plats i kommunstyrelsen. Arno Unge i miljöpartiet säger att det var ett absolut krav från partiet att få en kommunstyrelseplats.

Kommunalråd för majoriteten blir moderaternas Anna-Lena Söderblom och centerpartiets Jacob Spangenberg, som blir kommunstyrelsens ordförande.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista