Stridigheter i miljöpartiet i Uppsala län

En intern konflikt skakar miljöpartiet i Uppsala län. Bråket kulminerade i helgen när länsordföranden skulle väljas. Hon valdes till sist av en minoritet av mötesdeltagarna, de flesta röstade blankt.

Både inför valet och nu efter är miljöpartiet i länet delat i två läger och många i partiet ägnar mycket kraft åt konflikten som lett till att personer på båda sidor känner sig trampade på.

Konflikten kretsar kring en person, Annika Lundegårdh. Hon har i flera år varit länsföreningens ordförande och valts om förut utan någon dramatik.

Men i år säger flera som Upplandsnytt pratat med, fast ingen vill säga det på band, att många saknar förtroende för henne och att hon är olämplig som företrädare för partiet.

Bakgrunden är bland annat det som Upplandsnytt berättade om inför valet, att hon är dömd för misshandel, att hon har en långt gången konflikt med Uppsala kommun som bland annat handlar om skolskjuts, och att hon försökte dra av på skatten för att hon inte tycker att kommunen levt upp till sina skyldigheter, något hon fick avslag på.

Annika Lundegårdh har själv tidigare förklarat att hon anser sig oskyldigt dömd och att avdraget visst är helt korrekt.

Men de här sakerna har lett till att flera partimedlemmar tappat förtroendet för henne, de försökte få valberedningen i partiet att föreslå någon annan som ordförande, men valberedningen förordade Annika Lundegårdh.

- Det var utifrån att hon gjort ett väldigt bra jobb, säger Zarah Lifvendahl.

Hur klokt är det att ha en länsordförande som många inte har förtroende för?

- Det kan man fråga sig, men samtidigt måste det ju finnas en motkandidat.

Det har motståndarna inte lyckats vaska fram någon. De röstade i stället blankt i söndags. 17 röstade för Annika Lundegårdh - 18, en majoritet alltså, röstade blankt.

Flera personer säger till Upplandsnytt att den här konflikten påverkar partiets arbete, bland annat för att den tagit och fortsätter att ta både tid och kraft från annat arbete.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".