Uppsalas barngrupper fortfarande för stora

Målet att minska barngruppernas storlek på Uppsalas förskolor kommer inte att uppnås, trots att den avgående rödgröna majoriteten i valrörelsen sa att det skulle bli så. Över 50 förskolor har fortfarande fler barn i grupperna än vad som utlovats.

- Det är en hel del saker som gjort att vi inte nått ända fram. Det är visserligen färre barn per vuxen men målet har inte uppnåtts helt, det säger Stavros Giangozoglu (s) som är avgående skolkommunalråd.  

En av de tydligaste målsättningar som Uppsalas avgående rödgröna majoritet satte upp för fyra år sedan var att det skulle bli färre barn i grupperna i förskolan. Max 14 i småbarngrupper och max 18 för större barn.

Så sent som strax före valet i september så sade både politiker och tjänstemän att de här målet skulle uppnås till årsskiftet, nu har de ändrat sig. 52 förskolor har fler barn i grupperna än vad som utlovats. 

- Ökade kostnader på grund av tillfälliga lokaler och andra problem gör nu att målet inte uppnås, säger Stavros Giangozoglu.

Hur mycket spelade det in att det var valrörelse när ni sa att målet skulle uppnås?

- Det spelade ingen roll alls. Enligt de siffror vi hade då så skulle målet uppfyllas, säger Stavros Giangozoglu (s).  

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".