Ingen stationär vakt på akuten

Det blir ingen stationär säkerhetsvakt på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det blev resultatet av Arbetsmiljöverkets besök på Akademiska sjukhuset i slutet av oktober.

Behovet av säkerhetsvakter på Akademiska sjukhuset i Upssala har ökat, och speciellt gäller det akuten, där många människor rör sig och där det kan uppstå hotfulla situationer.

Det har lett till planer på en stationär vakt på akutavdelningen och om ett så kallat stökrum där personer kan hållas kvar i väntan på polis. Men förändringar har redan tidigare skett på sjukhuset. Sedan den 1 oktober har vaktstyrkan fördubblats på sjukhuset från en till två vakter nattetid.

Den 20 oktober hölls ett möte där säkerhetsansvariga, vårdfack och arbetsmiljöverket diskuterade frågan om ytterligare vakter och ett stökrum. Och där komma man fram till att systemet med två vakter skall finnas kvar, och att det skall utvärderas i februari.

Akutmottagningen får ingen stationär vakt men de befintliga vakterna kommer att lägga mer tid på akuten, något som  gruppchefen på akutavdelningen, Maria Jacobsson, är nöjd med.

Stökrummet på akuten kan bli klart redan den här veckan, meddelar säkerhetssamordnaren på akademiska, John Belling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".