Konflikt mellan nämnder i Uppsala

Det faktum att barngrupperna på Uppsalas förskolor fortfarande inte är så små som den avgående rödgröna majoriteten lovade för fyra år sedan har lett till en konflikt mellan två av kommunens nämnder.

Barn- och ungdomsnämnden kräver nu tillbaka sex miljoner kronor från produktionsnämnden för att den inte klarat målet.

- Om man inte uppfylller målet måste vi ju vidtaga åtgärder för att inte sådana här saker ska upprepas, säger Göran Hedefalk, tjänsteman hos Barn- och ungdomsnämnden.

- För mig är det fullständigt obegripligt, säger Pia Sparreskog, förskolechef på produktionssidan.

Det de här två är överens om är det som Upplandsnytt berättade igår: att det löfte socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet gav för fyra år sedan; att grupperna i förskolan vid årsskiftet skulle ha max 14 barn i småbarngrupper och max 18 för de större barnen, inte kommer att uppnås även om gruppstorlekarna har minskat.

Barn- och ungdomsnämnden kräver nu alltså tillbaka sex miljoner kronor från produktionen för att målet inte nås. Produktionssidan menar att det är Barn- och ungdomsnämndens fel. Den misslyckades med att skaffa fram nya lokaler till januari i år när de behövdes och den beslutade då att fler barn kunde tas in i de befintliga barngrupperna.

Även om det nu finns nya tomma förskolelokaler försvinner inte de barn som togs in i grupperna i våras från dem, säger Pia Sparreskog.

- Har barn kommit in på en förskola är de ju kvar där, såvida de inte flyttar.

På barn- och ungdomsnämndssidan menar man inte att produktionen skulle ha flyttat på barn som börjat på en avdelning i våras, men de tror att det kunde ha lösts bättre ändå.

- Jag kan inte i detalj svara på hur man kunde ha löst detta, men med en god planering så borde inte så många förskolor behöva ha fler barn i grupperna samtidigt som det står tomma platser, säger Göran Hedefalk.

Reporter
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".