Östersjön mår fortsatt dåligt

Tillståndet för Östersjön är fortsatt dåligt, visar mätningar som SMHI har gjort under hösten. På vissa platser i Östersjön, bland annat väster om Gotland, har man uppmätt mer giftigt svavelväte än någonsin tidigare.

SMHI har uppmätt de högsta halterna av giftigt svavelväte hittills i Östersjön väster om Gotland, och dessutom uppmättes mycket låga syrehalter.

Svavelväte kan bildas av vissa bakterier vid syrebrist och är giftigt för alla högre stående organismer. Därmed grusas förhoppningen om att syrehalterna i djupvattnet i Östersjön skulle stiga efter förra helgens stormvindar.

Det inströmmande friska havsvattnet från Öresund och Kattegatt var inte tillräckligt kallt för att kunna sjunka till djupare områden och öka syremängden där. Dessutom var syrehalten för låg i södra Kattegatt och Öresund efter den lugna och varma hösten.

SMHI:s prover är preliminära och togs på djup som överstiger 60 till 80 meter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".