Skolverket kritiserar Tunabergssolan

Tunabergsskolan i Uppsala får nu kritik av Skolverket. Skolan har skött antagningen till sina idrottsklasser på fel sätt genom att välja ut vilka som skulle få göra antagningstestet.

- Man skulle ha låtit alla elever som sökt till den här profilklassen deltaga i antagningsproven, säger Ann Orrsten, undervisningsråd på Skolverket.

På Tunabergsskolan går sextio elever i idrottsklass. När de skulle tas in blev rektorn överraskad över hur många som sökte, 180 stycken, och för att testerna inte skulle bli så dyra valde skolan ut 120 av eleverna som fick göra testerna. Det var främst personer som bor nära skolan och några andra som hade särskilda skäl.

Det här anmälde en person till Skolverket. Verket har utrett och kommit fram till att skolan gjorde fel. Om man har antagningstester måste alla få göra dem. Beslutet kommer inte att få några konsekvenser för dem som inte fick göra testet i år men Tunabergsskolans rektor säger att han kommer att ändra antagnignen så att alla får testa nästa gång.

- Då får jag respektera det beslutet och vi kommer att göra så i fortsättningen, säger Göran Paulsson, rektor på Tunabergsskolan.

Det här kommer att göra att några fler från andra områden i kommunen kommer in tror Göran Paulsson, men även om alla testas kommer han fortfarande att välja in elever från skolans upptagningsområde i första hand.

- De kommer att prioriteras i första hand. Sedan kommer jag att komplettera med elever från resten av kommunen. Det kommer jag att fatta beslut om som rektor, säger Göran Paulsson.

Om det här är tillåtet kan Ann Orrsten på Skolverket inte svara på utan att ha utrett det.

- Om det kommer upp och det blir en anmälan kring det får vi se hur Skolverket tar ställning i det fallet.

Reporter
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista