Handeln vill ha gratisparkering i Enköping

Den gångna sommarens försök med gratisparkering i Enköpings centrum var så lyckat att handeln vill permanenta det. Kommunen är också positiv, liksom parkerande bilister.

Tio kronor i timmen kostar det nu att parkera i Enköpings centrum, men efter sommarens försök med betalningsfri parkering vill Svensk handel i Enköping att det ska vara gratis jämt.

De flesta handlare i stadskärnan säger att de under försöksperioden hade högre omsättning och ökat varuflöde.

- Det var positivt bland kunderna, och en liten ökning i handeln också, satt det är värt att fortsätta med, säger Tom Stråhle som äger JC-butiken.

Och parkerande bilister är inte oväntat glada.

- Ja, det skulle väl vara skönt, men då skulle man väl aldrig hitta någon parkering...

Just det problemet gör att parkeringsvakterna kan man inte spara in på om förslaget ska genomföras. Men tillträdande finanskommunalrådet Anna Wiklund är ändå mycket positiv.

- Det är en självklarhet att vår kommun ska vara med och konkurrera med de andra kommunerna - Sala har det här, Strängnäs, Sigtuna. Det viktiga nu är att vi kan utveckla Enköping, vi kan utveckla centrum, och att Enköpingsborna inte är otrogna och åker till andra kommuner och handlar, utan stannar på hemmaplan.


Kontakta reportern:
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".