Tydligt samband mellan anabola steroider och vapenbrott

Det finns en tydlig koppling mellan missbruk av anabola steroider och vapenbrott. Det visar en studie som forskarna Ingemar Thiblin och Fia Klötz gjort vid Uppsala universitet. 

Rättsläkaren Ingemar Thiblin har, tillsammans med doktorand Fia Klötz vid rättsmedicinska i Uppsala, presenterat en studie som visar att vapenbrott är dubbelt så vanligt bland personer som missbrukar anabola steroider.

Testerna har utförts vid dopinglaboratoriet i Huddinge och sedan har man samkört uppgifterna med polisens belastningsregister. Studien slår fast att det finns ett tydligt samband mellan användandet av anabola steroider och vapenbrott och enligt Ingemar Thiblin är det mycket troligt att steroidmissbrukare även är överrepresenterade när det gäller våldsbrott där skjutvapen förekommit.

En förklaring skulle enligt Thiblin vara att steroiderna hjälper kriminella att minska sin rädsla och medkänsla vid brott.

- Man ska alltså kunna genomföra en händelse som normalt är kopplad till stress och oro och samtidigt ska man vara hanlingsförmögen. Då vet vi att många får en väldigt tydlig psykisk effekt av steroiderna, som kan vara ändamålsenligt i en sådan situation.

Danne, som är före detta kriminell och steroidmissbrukare, tror dock inte att kriminella tar anabola av en sådan anledning.  

- Jag skriver inte under på det. Anabola påverkar inte känslolivet på det sätt som andra droger gör. Jag vill påstå att det inte är på grund av steroiderna man blir avstängd utan det är något helt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista