Unikt fragment tillbaka Grekland

Efter mer än 100 år i Sverige får ett marmorfragment från Erechteiontemplet på Akropolis i Aten komma hem igen. Fragmentet, som stått hemma hos Birgit Wiger-Angner i Uppsala, betraktas som unikt i sitt slag.

Det är nämligen det enda säkert identifierade föremål från den klassiska tidens byggnadsverk på Akropolis. Till Sverige kom marmorbiten i slutet av 1800-talet.
För två år sedan läste Birgit Wiger-Angner i tidningen om arkeologiska fynd som skickas tillbaka till ursprungslandet, och hon tog då kontakt med Svenska Parthenon-kommittén.
Efter kontakter mellan Medelhavsmuseet, Svenska Parthenonkommittén och det grekiska kulturdepartementet är det nu dags att återbörda fyndet.
På fredag får Birgit Wiger-Angner själv överlämna det till den grekiske kulturministern Voulgarakis vid en ceremoni på Akropolis, uppger Medelhavsmuseet.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista