Östervåla vill ha kvar sin polis

Det är oklart om polisen i Östervåla kommer att få vara kvar efter årsskiftet. Det här har väckt protester från PRO-föreningarna i Östervåla-Harbo och Tärnsjö. Runt 4 000 namn har samlats in.

Sven Olov Johansson är ordförande i PRO Östervåla- Harbo. Han är mycket nöjd med den lokala polismannen.

- Han har ju funkat i 18 år här. Han känner varenda gata och varenda mjölkpall härute i trakten. Det är en bra polis, en trygghet. Alla människor jag träffar säger att det var jättebra att ni gick ut med det här.

De 4 000 namn som nu samlats in kommer Sven Olov Olsson personligen att överlämna till länspolismästaren Erik Steen i mitten av november. Med hopp om att polisen får stanna kvar i Östervåla.  Från polisen säger man att det fortfarande är osäkert hur polisorganisationen kommer att se ut efter årsskiftet då Ötervåla hamnar i Uppsala län. Möjligen blir det Terp- och Enköpingspolisen som får ta över ansvaret för Östervåla.

Sven Olov Olsson menar att det blir alldeles för långt till närmaste poslis om den lokala polisen plockas bort.

- Om vi ska ha en polis som som är stationerad i Sala eller Tierp så är det fyra, fem mil dit. Det är ju lite bus och elände här också, så väl som överallt annars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".