Första fullmäktige med nytt styre

I går kväll sammanträdde Uppsalas nya fullmäktige, med borgerlig majoritet, för första gången. Då valdes bland annat de nya kommunalråden som ska styra kommunen.

Det var också första gången någonsin som Sverigedemokraterna fanns med bland fullmäktiges ledamöter.

Det var muntra miner i går när de nyvalda fullmäktigeledamöterna trängde ihop sig i folkets hus vinterträdgård.  Alla vände ansiktena uppåt mot fotografen som tog gruppbild.  Allra gladast i går var väl moderater, folkpartister, centerpartister och kristdemokrater som tog över på allvar i och med gårdagskvällens fullmäktigemöte.

- Det känns jättebra, säger folkpartisten Karolina Hilding. Jag har längtat länge!

- Vi har ju fått ett fantastiskt stöd av Uppsalaborna! Det ska vi förvalta väl, säger moderaten Gunnar Hedberg.

Miljöpartisterna och vänsterpartisterna har ju förlorat makten. Men efter förhandlingar i går får de nu varsitt kommunalråd och får var vara med i kommunstyrelsens arbetsutskott, vilket Niclas Malmberg var nöjd med.

- Det är väldigt viktigt att vara med när ärenden initieras och förbereda beslutet inför kommunstyrelsen.

Längst fram bland de ihopträngda politikerna som avfyrar sina bästa fotoleenden står en man med jeans, kavaj och en tjock kedja hängande längs höften. Det är Joakim Larsson, den förste sverigedemokraten i Uppsalas kommunfullmäktige. På grund av honom står två poliser nere i foajen också. I flera andra kommuner har det ju varit stora protester när sverigedemokrterna kommit till sina första fullmäktigesammanträden.  Hit har det bara kommit två antirasister som tar kort på sverigedemokraterna och blir fotade tillbaks.

Joakim Larsson säger att något av de första hans parti kommer att föreslå i fullmäktige är att Uppsala helt ska sluta ta emot flyktingar. Problemen är för stora i bland annat Stenhagen, menar han.

-  Jag har själv bott i Stenhagen, och stundtals om nätterna har man kunnat vakna av skottlossning. För att de här problemen ska kunna lösas måste vi åtminstone tillfälligt stoppa vidare flyktingmottagning.

- Beror de här problemen på invandringen?

- Åtminstone till viss del.

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Gunnar Hedberg säger att utanförskapsproblem ska de jobba med, men kommunen kommer inte sluta ta emot invandrare.

- Vi måste ta vårt ansvar när människor i nöd tar sig hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista