Osäkerhet inför Hebys länsbyte

Med mindre än två månader kvar till Heby kommuns länsbyte står länsstyrelsen utan besked från regeringen om kompensation för sina ökade utgifter.  De kan därför inte nyrekrytera den personal som de behöver.

Länsrådet Leif Byman är bekymrad över den osäkra situationen.

- Det är ju så att i budgetproppen som regeringen la finns ju inget kvitto på att man uppfattat att vi behöver en resursmässig kompensation för det merarbete som Hebys byte till Uppsala län medför. 

På länsstyrelsen vill man nu kunna planera inför det kommande länsbytet som äger rum om mindre än två månader. Man behöver anställa minst sju personer för att klara av uppgifterna inom miljöområdet. Eftersom Heby är en stor jordbrukskommun behöver man anställa nytt även på det området. Men istället för att anställa har man infört anställningstopp i väntan på tydligare besked från regeringen.

- Vi har ju klargjort för regeringen att vi förväntar oss en resursmässig kompensation. Det finns ingen brist på signaler från vår sida till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".