Landstinget måste skärpa kontroller

Datainspektionen kräver att landstinget i Uppsala län förbättrar sina kontroller kring det elektroniska patientjournalsystemet Cosmic.

Brita Winsa är systemförvaltare för Cosmic i landstinget:
-Generellt kan man väl säga att vi inte har några invändningar och det är rimliga synpunkter de har och vi kommer att svara på de här frågorna då.

Cosmic har successivt införts i landstinget de senaste åren och är ett datoriserat journalsystem. Men systemet har kantats av problem, bland annat har det hänt att olika patienters journaler har förväxlats och provvärden har kommit in i fel journal. Dessutom har Upplandsnytt rapporterat om de stora problem som anställda haft med systemet och i juni kom det en rapport som bekräftade det.

I början av september så gjorde så datainspektionen en föranmäld inspektion på tre platser: Gimo och Kungsgärdets vårdcentraler och landstingets konferenscentrum i Uppsala.

Det man fann var bland annat att landstinget allt för sällan kontrollerar vilka anställda som använt systemet för att ta reda på information om patienter. Som det är nu så tar man ut så kallade loggrapporter, fyra gånger per år för psykiatripatienterna och två gånger per år för övriga. Senaste kontrollen gällde cirka 110 slumpmässigt utvalda patienter. Datainspektionen tycker man borde ta ut sådana här loggar oftare och för fler personer. Brita Winsa, systemförvaltare för Cosmic i landstinget:
- Vi gör ju loggrapporter av säkerhetskäl och vi har tyckt att vi har en rimlig nivå, men det kanske vi ska omvärdera.

Vidare anser inspektörerna att landstingets anställda som har behörighet i Cosmic-systemet har för stor möjlighet att se på vilka andra avdelningar en patient fått vård tidigare. Detta borde också göras säkrare med tanke på patientens integritet.

Den sista november ska senast landstingsstyrelsen svara Datainspektionen och komma med en åtgärdsplan.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista