Avslutningar i kyrkan - kan snart vara ett minne blott

Religiös examen anmäld till Skolverket

Ska landets skolor hålla avslutning i kyrkan? Nu har Olandersskolan i Skärplinge anmälts till Skolverket efter att ha hållit examen i Lövstabruks kyrka. Anmälaren, pappan till en av eleverna, säger att det är bland det värsta han varit med om.

Tidigare har vi rapporterat om att Västerängsskolan i Bålsta inte ska fira advent i kyrkan i år då det anses diskriminerande mot elever med en annan trosuppfattning. Nu har även Olandersskolan i Skärplinge anmälts till Skolverket. Anmälaren är pappan, Björn Granlund;
- Det börjar med en tung orgelkoral som förde tankarna till en begravning sedan så sa prästen ”Halleluja” följt av ett nytt ”Halleluja”. Hon kom in på stundande fotbolls VM som hon ansåg att herren kunde styra över också.
- Varför anmälde du skolan till Skolverket?
- Det var ju min frustration över.. jag kände direkt att det här går ju inte. Vi lever ju i ett samhälle som är helt förändrat. Det ser ju helt annorlunda ut än vad det gjorde för 10- 20 år sedan.

Det pappan Björn Granlund främst vänder sig mot är att en präst fanns med på skolavslutningen, en representant för skolan borde räcka, anser han. Till viss del får han rätt av Skolverket där Per Olof Artberg är undervisningsråd.
- Som det låter här så låter det inte okej. Det låter som om det var en viss förkunnelse och det är inte okej.
- Hur mycket får man säga om en präst ska vara med på skolavslutningen?
- Om en präst deltar ska han eller hon INTE framföra ett religiöst budskap. Det viktiga är att en sådan här samling bygger på tradition och det gemensamma arvet och inte på det religiösa inslaget. Men man bör noggrannt på skolan fundera på om en präst bör delta eller inte.

Emma Englund
emma.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista