Strid i Östhammars nya fullmäktige

När maktskiftet i Östhammars kommunfullmäktige genomfördes i går kväll blev den nya borgerliga majoriteten anklagad för att ha brutit mot traditionen av gott samarbetsklimat mellan partierna.

Det är den så kallade Östhammarsandan som är i fara enligt oppositionen. 

Kritiken gäller en nyordning som de borgerliga partierna och miljöpartiet tog till just för att kunna samsas om att bilda ny majoritet. För att också småpartierna skulle få ledande poster beslutades att utöka ledningen för samtliga nämnder med en extra vice ordförande. Något som i praktiken kommer att betyda att då nämndordföranden är borta från ett sammanträde så kommer en kollega från majoriteten att gå in som ordförande, medan det tidigare har varit så att den vice ordförande som då tillhört oppositionen, har gått in som ordförande.

Socialdemokraten Ingvar Johansson menar att det inte finns någon respekt för socialdemokraterna, trots att partiet är det näst största partiet i kommunen.

Kommunstyrelsens nye ordförande, Jacob Spangenberg, centerpartiet, menar att oppositionen inte ska döma det nya fullmäktige innan arbetat har börjat.

- Det kommer att går bra, lovar Spanngenberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista