Fel av Uppsala kommun att förflytta Knutbylärare

Det var fel av Uppsala kommun att förflytta en lärare från Knutby skola, det konstaterade Arbetsdomstolen (AD) i dag.

Kvinnan hade arbetat som lärare på Knutby skola sen 1998. Hon var medlem i Filadelfiaförsamlingen där och efter mordet i januari 2004 sjukskrev hon sig en period men bad sen om att få komma tillbaka. Det fick hon inte, istället blev hon förflyttad till Vaksala skola i Uppsala mot sin villja. Enligt skolan och Uppsala kommun berodde förflyttningen på verksamhetsskäl. Bland annat hade den 37-åriga kvinnan haft en tjänst som musiklärare på skolan och enligt kommunen fanns det inte längre plats för en musiklärartjänst där.

Men kvinnan och Lärarförbundet hävdade att det inte alls var skälet till förflyttningen. Den verkliga orsaken var att hon var medlem i Knutbyförsamlingen menar de, vilket isåfall skulle innebära att det rörde sig om religiös diskriminering.

Nu går alltså AD på deras linje. AD menar i domen som kom i dag att kommunens förklaring inte håller. Dels fanns det inget i verksamheten som föranledde att just hon vid just den tidpunkten var tvungen att flyttas på. Dessutom tycker AD att det finns bevis för att skolan inte ville ha henne tillbaka på grund av hennes medlemskap i Knutby Filadelfiaförsamling.
- Jag är oerhört glad för min klients räkning. Man kan konstatera att AD i sin dom tydligt säger att det här kollektivavtalsbrottet är särskilt allvarligt eftersom det verkliga skälet till kommunens handlade var hänförligt till min klients medlemskap i Filadelfiaförsamlingen, säger Birgitta Lind som är lärarens advokat.

Uppsala kommun döms till att betala skadestånd till kvinnan på 80 000 kronor och till lärarförbundet på 50 000 kronor. De ska dessutom betala Lärarförbundets rättegångskostnader på 205 408 kronor. Per Pettersson som är grundskolechef tycker att domen är felaktig och underlig.
- Det är en förvånande slutsats som AD gör, säger han.

Det här är det första av flera fall som rör Knutby Skola som just nu är uppe i Arbetsdomstolen.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".