Skräpig industrimark blir ny småstad

Äntligen, kommer Knivstaborna att säga när det gamla Sågenområdet under den kommande våren börjar förvandlas från skräpig och övergiven industritomt till småstad och bostadsområde. Hela området ska vara färdigbebyggt om 10 år.

Det är förre Knivstabon Magnus Sundström som ligger bakom. Han köpte de 200 000 kvadratmeterna - 30 fotbollsplaner - för fyra år sedan till en kostnad av 10 miljoner.

Han har sedan tidigare fastigheter i Skåne och Sigtuna - varför blev det då Knivsta?

- Vänner i Knivsta berättade för mig att det här var till salu, och när vi hade renoverat Sigtuna Stadshotell färdigt, tyckte jag att det här såg ut som nästa roliga projekt...

Detaljplanen ger utrymme för 100 radhus och kedjehus norr om Gredelbyleden och 300 lägenheter i flerfamiljshus i det södra området, närmast nuvarande centrum. Det blir också utrymme för butiker i de nybyggda husen, inte minst kring det nya torg som skapas.

- Vi hoppas att Knivsta centrum ska förskjutas upp mot det här torget.

Vad säger då Knivstaborna om planerna för Sågenområdet?

- Alla jag träffar i Knivsta säger ”varför händer det ingenting för?” och väntar och längtar efter att något ska hända, säger Magnus Sundström.

- Ja, i och för sig är jag glad bara det blir bebyggt, säger en Knivstabo. Det ser för jävligt ut just nu...


Kontakta reportern:
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".