Sverigedemokrat vill föra tuffare politik

Sverigedemokraterna uppfattas av de flesta som rasistiskt och högerextremt, men partiet har blivit för fegt. Det menar Uppsalas främste Sverigedemokrat, Joakim Larsson, som representerar partiet i kommunfullmäktige.

Larsson hör till den gruppering inom Sverigedemokraterna som varit emot flera av de förändringar partiet genomfört. De senaste åren har en utrensning skett inom Sverigedemokraterna. En del personer som uttryckt sig tydligt högerexttremt har uteslutits - och en del skarpa formuleringar har suddats bort ur partiets program - men partiet menar fortfarande att invandringen allvarligt hotar den nationella identiteten.

- Ibland kan jag tycka att man har blivit lite feg inför media, och backat lite för långt.

Joakim Larsson, som kom till sitt första kommunfullmäktigesammanträde i Uppsala i måndags, hör till den falang i partiet som varit emot flera av de förändringarna. Det visar en genomgång Upplandsnytt gjort av bland annat Larssons blogg på internet. Till exempel röstade han emot att partiet ställde sig bakom FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och han tycker att det är fel att partiet nu säger att det är starkt emot diskriminering. En orsak är att han tycker att det var fel att en krogägare fälldes för olaga diskriminerig för att han slängt ut ett lesbiskt par som kysstes:

- Om det då innebär att vi måste stödja att den här krögaren blev dömd, då är jag emot det. Jag menar att han ska ha rätt att slänga ut dem om han vill.

Joakim Larsson har också protesterat när partiet uteslutit medlemmar de senaste åren. Göteborgssverigedemokraten Per Emanuelsson skickade ett brev till folk med svenskklingande namn i en förort och skrev att partiet ville dela upp den i två delar - en svensk och en mångkulturell. Att utesluta honom var fel, menar Joakim Larsson.

Samma sak tycker han om Jimmy Windeskog som uteslöts efter att i sin blogg på internet ha ifrågasatt om partiets vice ordförande borde ha valts eftersom han hade en adoptivdotter från Indien och på så sätt ”bidragit till mångkulturen”.

- Min uppfattning är att Windeskog inte gick så långt att det borde ha varit aktuellt med uteslutning. Det måste finnas ett utrymme för ett visst mått av fritt tänkande.


Kontakta reportern:
lisa.hlgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".