"Han får tycka vad han vill"

Sverigedemokraternas ledning ser det inte som ett problem att Uppsalas främste Sverigedemokrat uttrycker sig på sätt som strider mot partilinjen om exempelvis diskriminering och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Joakim Larsson som sitter i kommunfullmäktige i Uppsala för Sverigedemokraterna hör till den falang i partiet som varit emot flera av de förändringsbelsut som partiet fattat.

Han har bland annat protesterat mot flera uteslutningar som partiet gjort. En av dem handlade om Per Emanuelsson i Göteborg, som skickade ett brev till folk med svenskklingande namn i en förort och skrev att partiet ville dela upp den i två delar, en svensk och en mångkulturell, och där de som inte höll med sverigedemokraterna kallades quislingar.

Joakim Larsson röstade dessutom emot att partiet ställde sig bakom FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, och att partiet nu säger att det är starkt emot diskriminering tycker han också är fel. Har tycker också att Uppsala inte ska ta emot några flyktingar alls.

Jonas Åkerlund är prestalesman och andre vice ordförande i Sverigedemokaterna. Att de inte ser något problem i att partiets främste företrädare i Uppsala för fram de här åsikterna ska inte ses som att partiet tycker så här säger han.
- Nej. Han framför uppfattningar som inte ligger i linje med partiets linje, men så länge han inte gör anspråk på att företräda partinlinjen har han rätt att framföra sin uppfattning, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista