Nytt fall på Rondellen

Nu kommer nya uppgifter om brister i vården på korttidsboendet Rondellen i Uppsala, som drivs av Attendo Care.

Ken Wibergs pappa är halvsidigt förlamad efter en stroke och sitter i rullstol. Hans intellekt är dock helt intakt och han har därför kunnat berätta för sonen om hur han har det på Rondellen, trots att hans tal är påverkat av stroken. Ken Wiberg har förskräckts över det han fått höra.
- För att kunna gå på toaletten måste han få hjälp. När han känner att det är dags ringer han för att få den hjälpen, men då har det hänt att han fått vänta en timme, och ibland har han då gjort på sig under den tiden, säger han.

Nyligen beslutade kommunens äldrenämnd att Attendo Care inte får fortsätta att driva Rondellen efter den sista januari nästa år då kontraktet går ut. Detta efter ett annat uppmärksammat fall då anhöriga slagit larm om bristande hygien och avföring i sängen hos en döende 83-årig man. Men Ken Wiberg kräver nu att kommunen ingriper omedelbart på Rondellen, att vänta mer än 2,5 månader till dess att kontraktet går ut är inte acceptabelt, säger han.

Ken Wiberg har påtalat missförhållandena för Uppsala kommun, där Magnus Johannesson är uppdragschef.
- Vi har så fort det kom in tagit kontakt med verksamhetschefen på Rondellen och begärt att få en redovisning omgående kring vården av den här personen, säger han.

Är det någon gång acceptabelt att det tar en timme att få gå på toaletten?
- Absolut inte.

Föreståndaren på Rondellen, Ann-Sofie Sundman, säger att hon inte vill kommentera saken innan hon haft en träff med Ken Wiberg och hans pappa.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se