Knutbyfall kan gynnas av dom

Domen i Arbetsdomstolen i förrgår, då Uppsala kommun förlorade mot en före detta lärare på Knutby skola som diskriminerats för sitt medlemskap i Filadelfiaförsamlingen, kommer att gynna andra församlingsmedlemmar i sin kamp mot kommunen.

Det tror nu juristen Henric Ask som företräder sex före detta anställda på skolan som också är medlemmar i församlingen.
- Med den i bakgrunden tycker jag att vi har fått ett än starkare mål, säger han.

I förrgår förlorade Uppsala Kommun i Arbetsdomstolen mot en före detta lärare vid Knutby skola. Läraren var medlem av pingstförsamlingen i Knutby och blev efter mordet där i januari 2004 förflyttad till en skola i Uppsala. Kommunen tilldömdes att betala 80 000 kr i skadestånd till kvinnan och 50 000 till Lärarförbundet. Det pågår flera fall som gäller tvister mellan kommunen och medlemmar i pingstförsamlingen i Knutby. Ytterligare två domar som gäller lärare kommer att falla inom kort och även fem lärarassistenter och en lokalvårdare på Knutby skola har stämt kommunen.
- Jag tycker att det är oerhört kränkande att du behandlas, inte efter vad du gör, utan utifrån vad du tillhör för grupp, säger Henric Ask.

I måndags hölls den första muntliga förberedelsen i fallet med dessa sex personer och i februari väntar en ny. Huvudförhandling är satt till i maj nästa år.

Uppsala kommun krävs på skadestånd på 150 000 kronor för var och en av dessa sex personer.