Totalt minst 80 personer sjuka av tårtor

Ytterligare ett stort antal personer har i dag anmält att de insjuknat efter att ha ätit av bakverk från Gk-bageriet i Uppsala. I dag kom också provsvaren som visar på samband mellan tårtorna och de mellan 80 och 100 personer som anmält att de insjuknat.

Anna Axelsson på Miljökontoret säger till Upplandsnytt att dessa ärenden gäller både tårtor och andra bakelser som tillverkats vid samma tillfälle fredagen den 3 november.

Det var i måndags som miljökontoret i Uppsala fick veta att över 50 personer insjuknat efter att de ätit av prinsesstårtor från Gk-bageriet i Uppsala. I dag har ytterligare 26 personer anmält att de insjuknat sedan de ätit tårtor från bageriet. Smittan kom från en anställd som hade ett magsjukt barn hemma, och i dag kom provsvaren som i det närmaste fastställer sambandet mellan bakverken och de smittade personerna.

- Även en person på bageriet har visats vara positiv, och då har vi det sambandet med allra största sannolikhet, säger Anna Axelsson.

Personerna som insjuknat har drabbats av Caliciviurus, vanligare känt som vinterkräksjukan, som är ett aggressivt magsjukevirus. En 86-årig man som var med i ett av sällskapen som beställt tårta från Gk-bageriet den aktuella dagen har nu avlidit, men det finns i nuläget ingen bekräftelse på att dödsorsaken verkligen var Caliciviruset.

Efter det inträffade har bageriet varit stängt och man har genomfört en sanering. Nya rutiner har också införts som innebär att personal som har en sjuk familjemedlem inte ska komma till jobbet.

Bageriets ägare är på semester, men vi har besökt bageriet och pratat med ägarnas son som ansvarar för verksamheten. Ingen på bageriet vill ställa upp på en intervju men alla är mycket bedrövade och chockade av det inträffade. Bageriet har funnits sedan 1961 och aldrig tidigare blivit prickat av miljökontoret.