Utredning om brott i Forsmarksverket

Sedan Statens kärnkraftinspektion, SKI, i förra veckan polisanmält Forsmarks kärnkraftverk, har nu åklagare i Uppsala beslutat inleda en förundersökning om misstänkt brott mot kärntekniklagen.

Bakgrunden är att reaktorn Forsmark 1 under en period i mars i år drevs med högre effekt än vad regeringens tillstånd tillät, och när det upptäcktes tog det ändå tre veckor innan effekten sänktes.

Det är åklagaren Katarina Mörnstad i Uppsala som efter en anmälan från Statens kärnkraftinspektion, SKI, beslutat att inleda en förundersökning mot Forsmark.

Anmälan från SKI grundar sig på en rapport från Forsmark från mars i år. Där skrev bolaget att man misstänkte att reaktor 1 kördes på för hög effekt. Tre dagar senare fick produktionschefen också resultatet från två mätningar som visade att effekten var cirka två procent för hög.

Enligt SKI borde bolaget då omedelbart ha sänkt effekten till en nivå under den tillåtna gränsen. Men ändå väntade Forsmark till den 7 april med en sänkning, och då bara med en procentenhet. Först den 19 april drevs reaktorn med en effekt under den tillåtna gränsen.

I sin anmälan stödde sig SKI på paragraf 10 i kärntekniklagen, och den som bryter mot paragrafen riskerar böter eller fängelse i maximalt två år. Är brottet grovt blir straffet alltid fängelse på mellan ett halvt och fyra år.

I det här skedet riktas inte misstankarna mot någon särskild person i bolaget. Utredningen kommer troligen att skötas av Uppsalapolisens ekobrottsrotel, som har en särskild avdelning för miljöbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".