Alundabor kritiska till information om vattnet

Boende i Alunda och Film är nu kritiska till hur Östhammars kommun gått ut med information kring de problem man haft med dricksvattnet de senaste dagarna. Margareta Brodin berättar om hur hon fick reda på att vattnet i Alunda var otjänligt.

- Jag fick reda på detta av en granne. När jag ringde till mijökontoret och frågade om hur de tänkte gå ut med denna information så sa de bara att vi skulle lyssna på radion och kolla på hemsidan, säger Margareta Brodin.

- Vi är flera här som tycker att det är bristfälligt. Hur gör man till exempel med diskmaskinen. Koka vattnet ja, men diskmaskinen hemma går bara upp till 65 grader, räcker det?

Vad tycker du om kommunens information om att vattnet varit otjänligt här?

- Mycket bristfällig. Alla lyssnar ju inte på radion kanske, och inte alla går in på hemsidan hela tiden heller, säger hon.

Roger Rodin på Östhammars kommun:

- Vi har ju inte kapaciteten att åka runt och meddela och lägga ut lappar och sånt när vi håller på och felsöker var källan är någonstans. Det är radion och hemsidan som gäller, säger Roger Rodin.

Detta förutsätter att folk lyssnar på radio och har tillgång till internet. Är det ett vettigt sätt att informera?

- Ni kan ju tala om hur vi ska göra då. Vi har inga andra rutiner. Det som sprider informationen snabbast är att någon hör och sedan pratar med nån annan. På så sätt kommer det ut till folk, säger han.

Reporter
Christer Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".