Hebygårdar stoppar nybyggen

Den nya borgerliga regeringens beslut att stoppa statsbidragen till nybyggnation av hyresrätter får konsekvenser runt om i länet. Det kommunala fastighetsbolaget Hebygårdar har till exempel stoppat bygget av omkring 50 nya hyreslägenheter i Östervåla och Harbo.

- Nu när vi står med spaden i jorden, och upphandlingarna är klara, säger Erik Sundberg, ordförande i Hebygårdar.

Men drygt åtta miljoner kronor i bidrag fryser inne för de båda satsningarna. Nu riskerar Hebygårdar miljonförluster, eftersom man kommit så långt med förberedelserna för de båda byggena, enligt ordföranden Erik Sundberg:

- Vi kan helt enkelt inte bygga till rimliga hyror.

- Vi kan inte sätta hyrorna hur högt som helst. Drygt 6 000 kronor i månadshyra klarar folk av för en rejäl tvåa, men inte över åtta tusen, säger Erik Sundberg.

Heby kommun med sin dåliga ekonomi har inte möjlighet att gå in och täcka Hebygårdars förluster. Kommunen ska ju lägga undan 52 miljoner kronor på fyra år för att få ekonomin i balans. Samtidigt kostar Hebys länsbyte en ännu okänd summa.

Kommunledningen vill dock ha nya hyresrätter i kommunen. Carina Schön (s) tillträdande kommmunalråd i Heby säger att hon vill att byggena kommer igång.

- Vi måste visa framtidstro och då kunna erbjuda lägenheter, säger hon.

- Förhoppningsvis kan vi hitta några privata byggherrar som tar över och såväl finansierar som bygger och hyr ut lägenheterna, säger Carina Schön.

Torbjörn Lindberg
torbjorn.lindberg@sr.se