Framtidshopp för Esters orkester

Esters orkester, de förståndshandikappades rikskända orkester från Uppsala måste räddas. Det säger nu moderata kommunalrådet Cecilia Forss i Uppsala. Som vi tidigare berättat så hotas orkestern av nedläggning eftersom Uppsala kommun och Arbetarnas bildningförbund ABF, som driver orkestern, är oense om  finansieringen.

- På något sätt så måste vi se till att verksamheten finns kvar. Den är viktig för funktionshindrade, det säger Cecilia Forss (m).

Cecilia Forss öppnar nu alltså för en lösning så att den omtyckta orkestern kan räddas. Men exakt hur en sådan lösning ska se ut kan hon idag inte berätta. 

Vems fel det egentligen är att Esters orkester är nedläggningshotad är inte heller lätt att avgöra. ABF skyller på kommunens nedskärningar och ovilja bland orkesterns medlemmar att betala en medlemsavgift.

Kommunen menar att det som kallas nedskärningar i själva verket handlar om att studieförbunden fått en större frihet att själva prioritera inom sin verksamhet och att resurserna i det stora hela inte har blivit mindre.  

- Vi måste reda ut varför parterna är så oense. Det är självklart ett problem om kommunen anser att ABF fått pengar för att driva orkester samtidigt som ABF anser att de inte fått det, säger Cecilia Forss (m).

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se
Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".