Alla får hämta farligt avfall

Flera kommuner i länet kommer att påverkas av ett nytt regeringsbeslut som innebär att kommunerna inte längre har ensamrätt att ta hand om farligt avfall från företag. Från och med juli nästa år så kommer företag nämligen att själva kunna upphandla vilken avfallshanterare de vill använda sig av.

- Det här är en fråga som vi kämpat med i flera år. Vi tycker att det är viktigt med konkurrens inom det här området. Våra medlemmar är mycket glada idag, det säger Viveke Darpö Ihd på branschorganisationen Återvinningsindustrierna.

Idag är det ett 80-tal kommuner i Sverige som tagit på sig ansvaret att forsla bort och behandla farligt avfall från verksamheter. Det betyder att ingen annan än den som kommunen anlitar får hämta det farliga avfallet, en sorts ensamrätt helt enkelt.

Men från och med första juli nästa år så får inte kommunerna längre ha det här monopolet. I torsdags så beslutade regeringen att avskaffa ensamrätten för att ”skapa ett enhetligt regelverk i landet som ökar konkurrensen”. Dessutom så tror man att det nya regelverket förbättrar miljön, vilket också Viveke Darpö Ihd tror.

- Idag får vem som helst hämta vanligt industriavfall. Det man nu kan göra är att kombinera detta med hämtningen av det farliga avfallet. På det sättet kommer transporterna att minska, säger hon.

Uppsala kommun är en av kommunerna som mister sin ensamrätt. Där meddelar man att man ännu inte hunnit reagera på regeringens beslut häromdagen, och kan inte säga hur detta kommer att påverka kommunens hantering av farligt avfall.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".