Kortare prao för många elever

Den tid som skolelever får vara ute på prao minskar i många kommuner runt om i landet. I till exempel Knivsta har praosystemet helt tagits bort medan eleverna i Håbo kommun får vara ute på en arbetsplats en vecka mindre i år än i fjol. I stället ska de göra studiebesök och skriva arbeten om olika företag.

- Det finns två orsaker. För det första så är det svårt att få tag på platser som är tillräckligt bra. Det andra är att det finns andra vägar som är effektivare för att eleverna ska få insikt i verksamheten. Det är bara att konstatera att alla elever inte får ut det som de borde under en veckas prao, det säger P-A Waldner som är utvecklingsledare på bildningsförvaltningen i Håbo kommun. 

Runt hälften av landets skolor har dragit ner på praon eller helt tagit bort den och ersatt den med andra, mer teoretiska inblickar i arbetslivet.

I Uppsala län är det kommunerna Knivsta och Håbo som förändrat sin verksamhet. I Knivsta ersätts praon för niorna med en utbildningsmässa. I Håbo har alltså en av niornas två praoveckorna ändrats till att bland annat innehålla studiebesök och elevarbeten om olika företag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista