Kritik mot utredning om Rondellen

Nu kritiseras kommunens utredning efter det uppmärksammade fallet med en döende 83-årig man på det privata korttidsboendet Rondellen i Uppsala som drivs av Attendo Care.

Rose-Marie Lundgren, dotter till 83-årige Per Klang, anklagar Uppsala kommuns utredare för att inte ha tagit reda på sanningen om vad som hände och att viktiga vittnesmål utelämnats:

- Jag tycker att man har mörkat väldigt mycket. Ska man utreda så ska allting vara med, annars tycker jag inte att man ska kalla det för utredning, säger Rose- Marie Lundgren.

Utredningen gjordes av tjänstemän på Uppsala kommun, och tjänstemännen kom fram till att de anhöriga hade en version av vad som hänt och Attendos personal en annan. Och från Attendos sida har man hävdat att de anhörigas version inte är korrekt. Men vad som nämns bara mycket kort i utredningen är att det fanns ett oberoende huvudvittne till hur Per Klangs tillstånd var vid det aktuella tillfället.

Anna Hauffman var den sjuksköterska som tog emot Per Klang på den kommunala enheten Omtanken dit han flyttades av dom anhöriga för att komma bort från Rondellen. Hennes vittnesmål finns summerat på bara nio rader i utredningen.

- Jag blev väldigt förvånad när jag såg det, för det fanns mycket mer som jag berättade om som jag tyckte borde ha varit med i den här utredningen. 

Det hon såg då hon tog emot Per Klang stödjer helt de anhörigas version.

- Sängen var smutsig och han låg i avföring när vi försökte lyfta honom första gången. Han hade avföring under naglarna och han gnuggade sig också i ögonen hela tiden. Han hade en ordentlig ögoninfektion. När vi skulle vända honnom på sida eftersom han låg i avföringen så skrek han högt. Då lade vi ner honom på en gång och frågade om han hade ont. Det svarade han ja på, berättar Anna Hauffman. 

Sjukvårdsbiträdet Tommy Flagg var med vid samma tillfälle och bekräftar att det Anna Hauffman berättar stämmer.

- Ja, det gör det till hundra procent.

Magnus Johannesson på Uppsala kommun framhåller att ett skriftligt yttrande från Anna Hauffman finns med i Lex Sara och Lex-Maria-utredningarna, som också lämnades ut till politikerna inför deras beslut.

- Vi har givit nämnden allt material som funnits i det här ärendet.

Men Upplandsnytt har talat med flera politiker i den beslutande nämnden som inte lagt märke till Anna Hauffmans yttrande i de digra pappersbuntarna. Anna Hauffman själv säger att det hon vill är bara att sanningen kommer fram:

- Det viktigaste i det här är att få fram att de anhöriga inte ljuger, säger hon.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet röstade igenom att inte förlänga Attendo Cares kontrakt på Rondellen, ett beslut som den nya borgerliga majoriteten har möjlighet att riva upp under januari månad innan kontraktet går ut.

Kontakta reportern:

Marten.Nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista