Uppsalabo åtalad för människosmuggling

En 36-årig man från Uppsala åtalades idag vid Uppsala tingsrätt misstänkt för delaktighet i en stor människosmugglarhärva.

Det var en väska full med falska pass som avslöjade hela ligan. Väskan hittades på Arlanda hösten 2005, och efter det avslöjandet upptäckte man att passen bara var en liten del av en stor liga som ägnat sig åt att smuggla människor illegalt in i Sverige.

Sammanlagt 20 personer misstänks vara inblandade i smugglingen. Den 36-åring från Uppsala som åtalades i dag är den andra som åtalas och han verkar ha haft en mellanposition i ligan. Sju av ligans medlemmar sitter häktade i Uppsala, tre i Malmö och en i Arvika. Det finns även misstänkta i Stockholm.

36-åringens uppgift i ligan misstänks ha varit att förfalska dokument och att på andra sätt skaffa fram falska handlingar. Enligt Magnus Berggren vid internationella åklagarkammaren i Uppsala är det oklart exakt hur många människor som tagit sig till Sverige med hjälp av ligan, men han säger att det rör sig om väldigt många och att utredningen har växt lavinartat sen den inleddes.

Smugglarna har tjänat stora pengar på verksamheten, en vuxen person har fått betala runt 75 000 kronor för att bli smugglad. 36-åringen från Uppsala nekar till de flesta av anklagelserna men han har erkänt några mindre åtalspunkter.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".