Borgerliga ändrar sig om Attendo Care

Upplandsnytts granskning av fallet med den man som enligt anhöriga vanvårdats på privatdrivna korttidsboendet Rondellen i Uppsala har fått den nya borgerliga majoriteten att dra öronen åt sig.

Nu säger centerpartiets kommunalråd, Lars O Ericsson, att den nya borgerliga majoriteten troligen inte kommer att riva upp beslutet att avsluta kontraktet med Attendo Care.
- Jag ser väldigt små möjligheter att riva upp det beslutet, säger han.

De borgerliga har möjlighet under hela januari månad att riva upp beslutet att inte förlänga kontraktet med Attendo Care på Rondellen. Men Upplandsnytts inslag i morse har minskat den viljan, säger Lars O Ericsson. I inslaget framträdde den sjuksköterska, Anna Hauffman, som tog emot den döende Per Klang på kommunala Omtanken då de anhöriga flyttat honom från Rondellen. Hon bekräftar helt de anhörigas version av vad som hände, vilket som står i strid med den version som Attendo Care lämnat.
- Han var väldigt orakad och såg smutsig ut. Han hade avföring under naglarna och gnuggade sig i ögonen och hade en ordentlig ögoninfektion.  När vi skulle vända honom på sida skrek han högt eftersom han låg i avföring, säger hon.

Den utredning som kommunen gjorde hävdade att det inte gått att fastställa vem av de anhöriga och Attendo som hade rätt, och Anna Hauffmans berättelse, som också stöds av andra på den kommunala Omtanken, nämns bara på nio rader. Lars O Ericsson är nu kritisk mot kommunens utredning och tycker att hennes berättelse inte fått tillräckligt utrymme i utredningen.
- Nej, jag tycker inte det. Det var en diger lunta och jag känner att sjuksköterskans berättelse inte har fått den uppmärksamhet som den borde ha fått, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".